Terheléses EKG

Ambulanciánkon kerékpárterhelést végzünk. A pontos terhelés-protokoll megválasztásához mindig figyelembe vesszük a páciens állapotát, korát, illetve társbetegségeit. Ezzel a módszerrel kimutatható, hogy a fizikai megterhelés milyen hatással van a szívműködésre és a vérnyomásra. Testmozgás során fokozódik a szervezet oxigénigénye, és ha az érrendszer (koszorúsér) károsodott, akkor a terhelés alatt mellkasi panasz mellett, vagy akár annak hiányában, a szívben fellépő oxigénhiány elváltozást okoz az EKG-görbén. Továbbá kimutathat nyugalomban panaszt nem okozó kóros vérnyomás- és pulzusválaszt, valamint provokálhatunk vele eddig ismeretlen ritmuszavart.

Ennek köszönhetően az ergometria nagy segítséget nyújt a koszorúsér-betegségek diagnosztizálásában, súlyosságuk megítélésében, és a legmegfelelőbb terápia megválasztásában, továbbá a szervezet terhelhetőségének lemérésében.A vizsgálat ezért elengedhetetlen hivatásos sportolók, sofőrök, pilóták és menedzserek kardiológiai szűrésében.

Ezen felül a terheléses EKG invazív beavatkozáson átesett páciensek gondozásához éppoly nélkülözhetetlen, mint a sok rizikótényezővel (magas koleszterin, cukorbetegség, testsúlyfelesleg, családi előzmények) rendelkező páciensek időszakos ellenőrzésére.