Szívultrahang

Non-invazív képalkotó eljárás, amely a denevérek tájékozódásához hasonlóan 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú, az ember számára nem hallható hangtartományt használ. Ezek a hullámok a szívben áramló vörösvértesteken megtörnek, így a szív struktúrái (kamrák pitvarok, a köztük lévő sövény, ill. billentyűk) az eszköz számára láthatóvá válnak. A mai modern szoftverek megfelelő kézben igen pontos térfogat-, és nyomásméréseket tesznek lehetővé üregekről, erekről, billentyűkről.

Alkalmas meszesedések, billentyűbetegségek, veleszületett szívbetegségek kimutatására, továbbá mérhető vele a bal és a jobb kamra pumpafunkciója, azaz a szív „ereje”. Lehetővé teszi ezen felül esetleges szívkörüli, mellkasi folyadékgyülemek kimutatását és mérését. A szívben található kóros terimék (vérrögök, daganatok) felismerésére is szolgál, így segít a diagnózis felállításában és a kezelés meghatározásában. A vizsgálat által kimutatott hegek, elvékonyodások, falmozgászavarok vagy kóros kitüremkedések különféle korábban zajlott vagy friss keringési zavarokról tanúskodnak.

Ezen felül a vizsgálat alkalmas a veleszületett szívbetegséggel operált páciensek követésére, a műbillentyű helyes működésének ellenőrzésére. Kis energiakibocsátásának köszönhetően az UH vizsgálat az emberi szervezetet nem károsítja, többször ismételhető.