Kardiovaszkuláris kockázatszámítás

A szív- és érrendszeri betegségek összefüggenek: „cardivascularis continuum” – mondja az orvosi nyelv.  Egyben meg is előzhetők, kezelhetők, lassíthatók; ha a kiváltó tényezőket (genetika, rizikófaktorok, életmód, társbetegségek) ismerjük. A rizikótényezők (nem, életkor, dohányzás, cukorbetegség, koleszterin, húgysav szint, BMI index, korábbi stroke, magas vérnyomás, korszorúsér betegség, véralvadási zavarok) ismeretében a szív- és érrendszeri betegségek kockázata megbecsülhető. Ezek alapján alacsony, közepesen magas, illetve igen magas kockázatú csoportokat különítünk el. A páciens szív- és érrendszeri veszélyeztetettségének ismerete elengedhetetlen a terápiás stratégia megválasztásában.

Nagy kockázatú, 40 év feletti pácienseinknek, illetve posztmenopauzális korú nőknek évente legalább egy részletes kockázatszámítás ajánlott. Rendelőnkben a kardiológiai vizsgálatok mellett vércukormérésre, testsúlymérésre és BMI-számításra van lehetőségünk. Az ezt követő részletes megbeszélés során pácienseinket a súlyos szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez elengedhetetlen étrend- és életmódbeli tanácsokkal látjuk el.

Kérjük kedves pácienseinket, amennyiben az elmúlt 3 hónapban készült Önökről részletes laborvizsgálat, ennek eredményeit feltétlenül hozzák Magukkal!