EKG (Elektrokardiogram)

Non-invazív eljárás, amely a szív elektromos működését vizsgálja. Lehetővé teszi a szív ritmusának és tengelyállásának megállapítását, a pitvar-kamrai és a kamrán belüli ingervezetési zavarok, a veleszületett és szerzett ritmuszavarok, ioncsatorna betegségek, illetve koszorúsér keringési zavarok felfedezését, valamint az esetlegesen pacemakert igénylő állapot azonnali felismerését.

EKG segítségével észlelhetjük a szívizom vastagságát és a különböző szívüregek terheltségét. Ez alapján időben következtethetünk esetleges akut, életveszélyes állapotokra (pl. szívinfarktus, tüdőembólia). A 12 elvezetéses rutin EKG pillanatképet ad a szív elektromos aktivitásáról, pontosabb diagnózis megállapításához újabb, speciális elvezetéseket használunk. Segítségével ezen felük következtethetünk egyéb, nem szíveredetű betegségekre (pl. pajzsmirigybetegség, vérszegénység, rendellenes kalcium, magnézium vagy káliumszint). Éppen ezért érzem szükségét a veszélytelen rutin EKG szűrővizsgálat elvégzésének minden életkorban, veleszületett betegségek kizárásának céljából.

Felhívnám kedves pácienseink figyelmét, hogy a leggyakrabban használt EKG-papírok nem hőstabilak, az idő múlásával fényüket vesztik. Ezért kérném, a regisztrátumot későbbi összehasonlítás céljából őrizzék meg fénymásolatként vagy digitális formátumban.